Lokális megoldásokra épít a Metalconstruct

A koronavírus-járvány egyre nagyobb problémákat okozott az ellátási láncokban szinte minden piaci szegmensben. Aki a Távol-Keletről vagy Kínából rendelt árut, azzal szembesült, hogy egyáltalán nem, vagy nagyon sokára jutott hozzá a termékhez, ami fennakadásokat okozott a gyártásban és az értékesítésben. A cégek felismerték, hogy a zavartalan működés egyik kulcsa a lokális beszerzési lehetőségek kiépítése.

„Ezt a piaci átalakulást szem előtt tartva bővítettük és fejlesztettük vállalatunk termelőegységeit, hogy minél jelentősebb mértékben meg tudjunk felelni a megnövekedett piaci igényeknek” – mondta Kis Ernő, a Metalconstruct Zrt. vezérigazgatója.

Hét évtized szakértelme

A Metalconstruct 7 évtizedes múltú vállalat, az ez idő alatt felhalmozódott szakmai tudás a magyarországi aluminiumipar erős szereplőjévé teszi.

„1951-ben helyi vállalkozásként jött létre a Metalconstruct Zrt. jogelődje, ám pár év alatt sikerült elérni a nemzetközi piacot, ahol rövid időn belül már számottevő beszállítóként voltunk jelen” – ismertette cégük történetét a vezérigazgató.

Kezdetben a hagyományos gravitációs kokillaöntéses módszert alkalmazták, amelyet később felváltott a nyomásos öntészeti technológia. Ez utóbbi alkalmas nagy bonyolultságú, mérettartó termékek, továbbá magas darabszámú sorozatok hatékony gyártására is.

„A 2019-ben megnyert GINOP-1.3.3 európai uniós pályázatunk támogatása révén társaságunk közel egymilliárd forintos beruházást hajtott végre, amelynek eredményeként új és korszerű öntőüzemet tudtunk felépíteni. Sirokban már 3 új öntőcella kapott helyet – több más kiegészítő berendezéssel együtt – a meglévő másik két öntőgép mellett. A gyártásbiztonság és a termékminőség maximális biztosítása érdekében Ipar 4.0-ás megoldásokat vezettünk be, ez által is garantálva az öntési paraméterek optimális szinten tartását” – tudtuk meg Kis Ernőtől.

A siker indokolja a bővítést

A siroki öntödei üzemben tavaly januárban indult el a gyártás a nonautomotive (nem autóipari) szegmens kiszolgálására. Már az első negyedévben kapacitáscsúcsot ért el, és azóta is maximális kihasználtsággal működik.

„Ennek okán fogalmazódott meg bennünk az a gondolat, hogy ha ilyen mértékű piaci igény mutatkozik a szolgáltatásunkra, érdemes tovább bővíteni a komplexumot. Ezúttal is sikeresen pályáztunk, így 2022. januárjában 350 millió forint értékben újabb jelentős beruházást kezdhetünk meg a siroki telephelyen, amely csarnoképítést és gépbeszerzést is magába foglal majd, ezzel elősegítve a kapacitás növelését” – tájékoztatott a vezérigazgató.

Mit hoz a jövő?

A szakember úgy látja, hogy gépipari alapanyagok területén a fémek esetében a súlycsökkentés irányába mutatnak a tendenciák, aminek eredményeként az alumínium mind szélesebb körben váltja fel a nehezebb tömegű anyagokat, például az acélt.

„Emellett a kompozit műanyagok is egyre nagyobb teret nyernek, nem csupán az autóiparban, hanem sok más szektorban is. A rögzítési módszerek esetében is változásokat figyelünk meg, az eddig népszerű megoldások, mint a hegesztés, a szegecselés vagy a csavarozás helyett a ragasztás válik a legkedveltebb eljárássá, ugyanis használatával időt és munkaerőre fordított kiadást is meg lehet spórolni” – mondta Kis Ernő.

forrás: https://uzletem.hu/vallalkozo/lokalis-megoldasokra-epit-a-metalconstruct

Cégünk, a kecskeméti Metalconstruct Zrt. több, mint 70 éves múltra alapozott termelési, tervezési és technológiai tapasztalatait felhasználva készít alumínium késztermékeket különböző ipari és lakossági célokra. Legnépszerűbb termékeink az alumínium transzport dobozok, raklapok és különböző állványok. Standard termékeink mellett egyedi elképzeléseit is meg tudjuk valósítani.

https://www.facebook.com/metalconstructZrt/
https://goo.gl/maps/XuPmQKk4ww3saDcr8
Webáruház