A Facebooknak is Sirokon gyártanak öntvényeket

Új termelőüzemet hoztak létre

2020-ban közel 1 milliárd forintos beruházással (50%-os GINOP pályázati támogatással), az első ütemben zöldmezős beruházásként létrehozták Sirokon az öntödét. Üzemépületet építettek 3 darab öntőgéppel, kiszolgálóeszközökkel. Ezt követően tavaly bővíteni kezdték, és most átadták a közel 450 millió forintból (70%-os GINOP-Plusz pályázati támogatással) megvalósított második lépcsős fejlesztésüket. Ebben új üzemépület építése, 2 új öntőgép és napelemes rendszer telepítése valósult meg. Az új üzemmel Sirokon 45, míg a markazi utómegmunkáló üzemben 14 embernek adnak munkát

A Facebook szervercsarnokának hűtőventilátorait is itt öntik

Három évvel ezelőtt szinte a semmiből indultunk, és mára a második lépcsőt is befejeztük” – mondta Kis Ernő, a Metalconstruct Zrt. vezérigazgatója a lapunknak adott interjújában. A kétlépcsős beruházásban olyan korszerű üzemet hoztak létre, ami elsősorban multinacionális cégeknek gyárt alkatrészeket alumíniumnyomásos öntéssel. A technológia lényege, hogy teljesen egyforma, nagy sorozatszámú öntvényeket készítenek, amiket –a vevők igényei szerint – aprólékos utómunkával sorjáznak, csiszolnak, políroznak kész termékekké. Hangsúlyos a technológiában a gyorsaság is. Éppen ezért a kohóban megolvasztott alumíniumötvözet (mert más adalékanyagokat is tartalmaz) nem gravitációs úton, hanem nagy nyomással bepréselve kerül az öntőformákba. Így egy-egy öntvény elkészítése mindössze 45-70 másodpercet vesz igénybe.

    

Megújuló energia,újrafeldolgozott alapanyagok

A Novenco cég élen jár a nagy hatékonyságú ventilátorok gyártásában, számukra is készítünk öntvényeket. Dániából csak azért jöttek el két napra a cég képviselői, hogy ellenőrizzék, tényleg környezetbarát (napenergia) és újrahasznosított alumínium felhasználásával történik-e nálunk a gyártás” –mondja Kis Ernő. Ugyanis már nem az a fő szempont, hogy tökéletes terméket gyártsanak határidőre – mert ilyet többet is találhatnak Európában –, hanem az, hogy karbonsemlegesek legyenek, maximálisan védjék a környezetet. Ezt persze nagyon nehéz egy energiaigényes öntőüzemben betartani, de a most átadott gépek, a technológia és a jövőbeni fejlesztéseik is ezirányba haladnak. A cég szakemberei a legkorszerűbb, relatíve alacsony energiafelhasználású öntőgépeket telepítették, és olyan cégektől veszik az alapanyagot, akik alumíniumhulladékot használnak fel a fémtömbök előállításához. Az alapanyag-vásárlásnál igyekeznek magyar cégek termékét beszerezni.

5 megawattos napelempark épül

A napenergia termelését, annak felhasználását jelentős mértékben szeretnék növelni. Az első épphogy elkészült, és már az idén bővítik a napenergia-termelésüket. A meglévő mellé egy 5 megawatt teljesítményű napcellamezőt fognak telepíteni. A kohók hagyományosan gázfűtésűek, de ha az energiaárak miatt az áramfelhasználás lesz a gazdaságosabb (napelempark-termeléssel), akkor ezek fűtését is átalakítják. „Egy öntőszerszám elkészítése a bonyolultságától függően jelentős ráfordítással jár, ugyanakkor az élettartama elérheti a 100 000 ciklust, ezért törekszünk a minél nagyobb sorozatszámú termékek gyártására. Az autóiparban használnak ilyen alumíniumöntvényeket, amiknek az előállítása fontos piac lehet számunkra a jövőben” – vázolta a cég fejlesztési terveit Kis Ernő.

Cikk írója: Kristőf Imre
Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 május 01.

Cégünk, a kecskeméti Metalconstruct Zrt. több, mint 70 éves múltra alapozott termelési, tervezési és technológiai tapasztalatait felhasználva készít alumínium késztermékeket különböző ipari és lakossági célokra. Legnépszerűbb termékeink az alumínium transzport dobozok, raklapok és különböző állványok. Standard termékeink mellett egyedi elképzeléseit is meg tudjuk valósítani.

https://www.facebook.com/metalconstructZrt/
https://goo.gl/maps/XuPmQKk4ww3saDcr8
Webáruház